Tuesday, February 01, 2005

Guantánamo declarat il.legal

REVÉS A LA POLÍTICA ANTITERRORISTA DE BUSH
La justícia dels EUA declara il.legals les juntes militars de Guantánamo

• Una jutge diu que els presos poden recórrer contra la seva situació davant els tribunals civils
• Washington expressa el seu desacord basant-se en una sentència recent, però anuncia mesures



MERCEDES HERVÁS
NOVA YORK

Els jutges dels Estats Units segueixen contradient la Casa Blanca sobre la legalitat de confinar centenars de presoners a la base naval de Guantánamo (Cuba). Ahir, la magistrada federal Joyce Hens Green es va convertir en l'última a alinear-se amb els presos al declarar il.legals i anticonstitucionals les juntes militars establertes pel Pentàgon per revisar l'estatus de "combatents enemics" que el Govern de Washington els ha assignat.
La magistrada --d'un tribunal de Columbia-- va assenyalar que els presos tenen dret a acudir als tribunals dels EUA per protestar per la seva situació, com ja va decretar el Tribunal Suprem al juny. La sentència de Green representa una victòria per als detinguts i els defensors dels drets civils que van interposar demandes en nom d'ells, però no tindrà un efecte immediat, ja que probablement serà apel.lada.
La jutge Green va reconèixer la necessitat dels EUA d'"emprendre accions dures" per protegir-se d'"amenaces enormes i sense precedents". Però "aquesta necessitat no pot negar l'existència dels drets bàsics i fonamentals pels quals la gent d'aquest país ha lluitat i ha mort durant 200 anys", va recalcar.

CONFESSIONS POC FIABLES
La jutge ha tingut en compte les nombroses acusacions que els presoners han estat torturats i va qualificar de poc fiables les seves confessions. Green també va subratllar que els detinguts a Guantánamo tenen drets "a l'abric de la Cinquena Esmena de la Constitució dels Estats Units".
Per tant, va assenyalar, els Tribunals de Revisió de l'Estatus de Combatent, com es diuen les juntes militars autoritzades pel president, George Bush, "violen el dret dels presos" a ser processats judicialment. D'acord amb la magistrada, els procediments d'aquestes juntes "són anticonstitucionals al no complir el procés degut".
La sentència de la jutge Green respon a la demanda presentada per 50 dels 545 presos que hi ha encara a Guantánamo. La decisió va ser qualificada d'"importantíssima victòria per a l'imperi de la llei, els drets humans i la democràcia", pels advocats dels demandants.

XOC DE JUTGES
No obstant, aquesta sentència xoca amb la que va dictar fa només dues setmanes un altre magistrat del mateix tribunal, el jutge federal Richard Leon. Davant d'una demanda similar de set presos de Guantánamo, Leon va concloure que els estrangers capturats pels EUA i confinats fora del país no tenen dret a l'abric constitucional.
A aquesta sentència va recórrer ahir la Casa Blanca per expressar el seu "respectuós desacord", segons paraules del portaveu de la Casa Blanca, Scott McClellan, amb la decisió de la jutge Green. "El Departament de Justícia examinarà quines són les decisions apropiades que podríem prendre sobre aquesta qüestió", va afegir.
Si són apel.lades, totes dues sentències poden acabar davant el Tribunal Suprem, que fa set mesos ja va declarar que els presos tenen drets constitucionals que els tribunals inferiors han de respectar.


Notícia publicada a la pàgina 12 de l'edició de 2/1/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home