Saturday, February 05, 2005

Tortures a Guantánamo

PROVES ALS EUA
Gravacions de vídeo donen fe de les tortures a Guantánamo

MERCEDES HERVÁS
NOVA YORK

Les tortures infligides a presos detinguts en el marc de la guerra contra el terror llançada pel president dels Estats Units, George Bush, són l'escàndol que no para per a Washington. L'últim capí- tol és l'aparició de gravacions en vídeo dels mètodes brutals utilitzats pels guàrdies de la base naval dels EUA a Guantánamo (Cuba) per sotmetre els presos conflictius. L'existència de les gravacions la va revelar ahir l'agència Associated Press.
L'apallissament de detinguts, l'interrogatori d'un pres lligat a una llitera i una dotzena de presos despullats de cintura cap avall són algunes de les escenes que figuren en 20 de les 500 hores de gravacions, revisades pels investigadors del Comandament Sud dels EUA, amb base a Miami.
Un informe militar secret, datat el 19 de juny del 2004, detalla l'actuació dels equips antiavalots de Guantánamo, denominats Forces de Reacció Immediata, i compostos de cinc membres cada un. L'actuació d'un d'aquests, totalment femení, va traumatitzar alguns dels detinguts perquè les seves creences musulmanes prohibeixen el contacte amb les dones excepte amb l'esposa. "Un detingut semblava estar traumatitzat mentre una de les guàrdies li col.locava els grillons a les cames", afirma l'informe al descriure un dels vídeos.
Els investigadors militars han detectat 10 casos de tortures a la base de Guantánamo. Dimarts passat van anunciar que ampliaran la seva investigació per poder interrogar més testimonis, dins i fora dels Estats Units. L'Associació Americana de Llibertats Civils ha aconseguit que els tribunals nord-americans ordenin l'entrega dels documents, les fotografies i els vídeos sobre els abusos, però l'Administració de George Bush es nega a facilitar les cintes de vídeo.


Noticia publicada a la pàgina 15 de l'edició de 2/3/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home