Saturday, February 05, 2005

Possible cancel.lació deute dels països pobres

SUPORT AL TERCER MÓN
El G7, disposat a cancel·lar el deute dels països més pobres


Londres. -- Els set països més rics del món (G7) han expressat avui per primera vegada la seva "voluntat" d'oferir un alleugeriment de "fins al cent per cent" del deute multilateral de les nacions pobres.

Al final d'una reunió de dos dies celebrada a Londres, el ministre britànic d'Economia i amfitrió de la reunió, Gordon Brown, ha assenyalat que aquesta possible cancel·lació del deute per part del G7 serà analitzada "cas per cas" per a les nacions més pobres del món, incloses en la iniciativa HIPC.

El setembre passat, Brown ja va anunciar que el Regne Unit anava a condonar la part que li correspon del deute multilateral contreta per 37 dels països més pobres del món amb el Banc Mundial (BM) i el Banc Africà de Desenvolupament, com a mitjà de pressionar la resta dels seus socis del G7.

Els ministres d'Economia i els governadors dels bancs centrals de les nacions més industrialitzades (els EUA, Alemanya, el Regne Unit, França, Itàlia, el Japó i el Canadà) han admès avui que "s'ha de fer més" per millorar la situació dels països pobres.

En la roda de premsa final, Brown ha estat contundent: "Londres 2005 serà recordat, en la meva opinió, com la cimera del cent per cent de l'alleugeriment de deute".

Nova reunió a l'abril

Els països del G7 rebran una proposta de les institucions multilaterals sobre com es pot portar a terme aquest alleugeriment de deute i tornaran a estudiar aquest assumpte a l'abril durant l'assemblea del Fons Monetari Internacional (FMI).

El director gerent de l'FMI, Rodrigo Rato, presentarà llavors un informe sobre el possible ús de les reserves d'or d'aquest organisme per a l'alleugeriment de deute, una iniciativa britànica que no compta amb el suport dels EUA, que estan a favor d'un sistema de donacions.

Tampoc té l'acceptació de Washington la proposta de Londres de crear un Mecanisme Financer Internacional (IFF) que duplicaria l'ajuda exterior fins als 100.000 milions de dòlars, que en canvi sí que ha trobat el suport d'Alemanya, França i Itàlia, segons ha assegurat Brown.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home