Sunday, June 05, 2005

'The New York Times' reclama a Bush que tanqui la presó de Guantánamo

Efe

Nova York. -- El diari novaiorquès The New York Times demana el tancament immediat de la presó "extraterritorial" per a presumptes terroristes a la base nord-americana de Guantánamo (Cuba), que qualifica de "vergonya nacional", en un editorial publicat avui, diumenge.

"És un regal propagandístic per als enemics dels Estats Units, una font de vergonya aliena per als nostres aliats i un instrument eficaç de reclutament per als radicals islàmics, inclosos els futurs terroristes", afirma l'editorial.

The New York Times insta l'Administració del president George W. Bush a encausar "davant els tribunals dels Estats Units" aquells presoners, entre els 500 que encara són a la presó, "contra els quals es tinguin proves sòlides segons la llei nord-americana".

Els altres reclusos hauran de sortir en llibertat per "tornar a casa o a un altre país, però l'Administració no els haurà d'entregar a dictadures còmplices on els sicaris locals els podran torturar sense la responsabilitat directa dels EUA, com s'informa que ha passat a llocs com l'Uzbekistan, Síria i Egipte", afirma el rotatiu liberal.

Denúncia d'Amnistia Internacional

Les condicions a la presó de Guantánamo van ser denunciades fa dues setmanes en l'informe anual de l'organització defensora dels drets humans Amnistia Internacional, que va recollir informes d'abusos de reclusos i va qualificar el recinte de "gulag dels nostres temps", en al·lusió als camps de concentració de l'ara extinta URSS.

El secretari de Defensa dels EUA, Donald Rumsfeld, va rebutjar dimecres passat aquesta comparació "reprensible" i va afirmar que "els que fan acusacions tan insensates perden tot dret a dir que són objectius o seriosos".

The New York Times va comentar respecte a això: "El que exemplifica Guantánamo --detenció dura i indefinida sense càrrecs formals ni recurs legal-- pot portar o no a la memòria l'estesa xarxa de colònies penals estalinistes de l'URSS, però és evident que no té res en comú amb el concepte americà de justícia ni amb l'Estat de dret".

Profanació de l'Alcorà

Washington va reconèixer ahir que hi ha hagut casos en què l'Alcorà, el llibre sagrat dels musulmans, ha estat profanat a Guantánamo, però va negar que un exemplar fos tirat a un vàter, com s'havia informat a la revista Newsweek. La Casa Blanca va lamentar que els mitjans de comunicació haguessin "tret de context uns incidents aïllats".

"El tancament de Guantánamo és només un primer pas. Però és un pas clau que reportaria dividends instantanis a tot el món, no només en la reparació de la fama dels Estats Units sinó també en la millora de la seva seguretat en general", assenyala el diari.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home