Wednesday, February 09, 2005

Ignacio Ramonet revela com es munta una guerra

• El periodista analitza el conflicte a 'Irak. Historia de un desastre'


LUZ SANCHÍS
MADRID

Per muntar una guerra, abans s'ha de construir una realitat. Després, és necessari convèncer-ne l'opinió pública. Ignacio Ramonet, director de Le Monde Diplomatique, explica totes les fases del procés al seu llibre Irak. Historia de un desastre (Debate). Ramonet recorda que la decisió d'envair el país i enderrocar Saddam Hussein estava presa abans que Bush arribés al poder.
Ramonet, modest, va explicar en la presentació que s'ha limitat a "mirar cap enrere i ordenar les coses" i que, per aconseguir-ho, va haver de frenar i no deixar-se distreure per l'allau d'informació actual. Així, porta a terme el que ell anomena "l'au- tòpsia d'un conflicte", que segueix viu, entre altres coses, perquè "no se'n van avaluar les conseqüències".
Les causes oficials van ser les armes de destrucció massiva i la relació del règim iraquià amb Al-Qaida. Desmuntades totes dues, Ramonet subratlla que el Govern nord-americà no va donar mai una explicació de per què va començar la guerra. Però es mulla i les apunta ell. Recorda que el nucli dur dels neoconservadors --encapçalats per Dick Chenney i Ronald Rumsfeld-- ja estava en el poder durant el mandat de Bush pare. I que Clinton va revelar que Bush, abans del traspàs de poders, va parlar de l'Iraq com "el primer problema del món", conflicte que el demòcrata situava en cinquè lloc.
L'11-S va servir d'excusa a Bush per buscar la relació entre Bin Laden i Saddam. Que tampoc es demostrés, tant és. El 60% dels nord-americans ho segueixen pensant així perquè, en opinió de Ramonet, "els mitjans no han aconseguit protegir els ciutadans de la manipulació".


Noticia publicada a la pàgina 12 de l'edició de 2/9/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home