Saturday, September 17, 2005

Zapatero proposa la "via de la llibertat" enfront del terrorisme

• Reclama "no tenir por" a plantejar "debats oberts" davant el fenomen
• Considera un error erigir la lluita contra el terror en "prioritat internacional única"


MARCO SCHWARTZ
NOVA YORK / ENVIAT ESPECIAL

José Luis Rodríguez Zapatero va oferir ahir a la comunitat internacional la seva recepta per combatre el terrorisme, per considerar que és aplicable i beneficiosa per a la convivència mundial. El president del Govern va dir que la "via de la llibertat" que aplica Espanya ha de prevaler sobre la "via de la por", i va demanar "no tenir por de plantejar debats oberts, discutint les qüestions més polèmiques" en la lluita contra el terror.
Zapatero va fer aquestes afirmacions en un discurs al Consell de Relacions Exteriors, un dels centres d'idees més influents dels EUA, que reuneix l'elit liberal de Nova York. El cap de l'Executiu va considerar un "error" convertir la lluita contra el terrorisme en la "prioritat internacional única", relegant la lluita "contra la fam i la misèria i la defensa del medi ambient".

TRANSPARÈNCIA
En una intervenció que xoca frontalment amb la política unilateralista de George Bush, Zapatero va argumentar que després dels atemptats de l'11-M, el seu Govern, en lloc de restringir drets i llibertats, els va ampliar a dones, homosexuals i joves. A més, va dir, es va aportar "més llibertat i transparència" als mitjans de comunicació i a la vida parlamentària.
Establint un clar paral.lelisme amb la reacció dels EUA davant l'11-S, el president va sentenciar que la via que es prengui en la lluita terrorista, la de la llibertat o la de la por, depèn de les respostes que es proporcionin a dues preguntes. La primera és si per defensar la democràcia i l'Estat de dret es pot "posar en qüestió els valors que es defensen i vulnerar les garanties que els inspiren". En la memòria de tots hi havia les violacions de drets a les presons de Guantánamo i Abu Graib.

CLIMA POLÍTIC
La segona pregunta la va dirigir al cor de la guerra de l'Iraq: "¿És operatiu el recurs sistemàtic a la força militar per protegir els nostres ciutadans, o pot ser contraproduent a llarg termini per a l'eradicació del terrorisme, en la mesura que contribueixi a empitjorar el clima polític internacional?". "El futur ens jutjarà per la resposta que sapiguem donar a aquest doble dilema", va postil.lar.
En la seva recepta antiterrorista, Zapatero va apostar per un "consens polític i estratègic" i va subratllar que l'àmbit per aconseguir-lo ha de ser l'ONU. També va expressar el seu suport "sense embuts" a l'estratègia antiterrorista del secretari general de l'organització, Kofi Annan. Va al.legar que per derrotar completament els violents "no n'hi ha prou de guanyar algunes batalles", sinó que cal entendre "les condicions que generen l'extremisme i la seva transformació en estratègia del terror".

"PATOLOGIA"
En aquest sentit, va recomanar analitzar la "patologia" terrorista en totes les seves dimensions. Va situar en primer lloc la dimensió de la seguretat, però va afegir al mateix paquet la política, l'econòmica, la social i la cultural. Va demanar prestar atenció als "conflictes enquistats" i les "enormes fractures" existents en les societats que serveixen, va assenyalar, de "caldo de cultiu" i "fals pretext" a la violència terrorista.
També va advocar per incrementar les partides de cooperació internacional destinades a l'enfortiment institucional, de manera que els estats puguin no només combatre el terrorisme al seu propi territori, sinó també promoure la democràcia, els drets humans i el desenvolupament econòmic. Va reclamar, a més, més atenció a la inclusió de les dones al teixit productiu.


Noticia publicada a la pàgina 13 de l'edició de 9/16/2005 de El Periódico - edició impresa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home