Wednesday, January 25, 2006

Més de cent detinguts van ser torturats per la CIA a Europa

• Un informe del Consell d'Europa considera "inversemblant" que els països afectats ignoressin aquestes pràctiques

Estrasburg. -- Avions dels Estats Units van portar detinguts a països europeus, on més d'un centenar haurien estat torturats i els governs europeus probablement ho sabien, segons el responsable de la investigació sobre drets humans del Consell d'Europa, el senador suís Dick Marty.

Marty ha dit, en un informe preliminar al Consell, que no ha trobat proves irrefutables que la CIA hagi gestionat centres secrets de detenció a Romania ni a Polònia, com s'havia especulat, "ni en qualsevol altre país" dels 46 estats membres del Consell d'Europa.

El mateix estudi conclou que centenars de vols llogats per la CIA van transitar per nombrosos països d'Europa. "No és versemblant", afirma Marty, que els Governs europeus o els seus serveis secrets "no n'hagin estat al corrent".

El Consell va obrir a finals de l'any passat la investigació sobre les al·legacions que la CIA va transportar sospitosos de terrorisme i els va retenir il·legalment en centres secrets de detenció a Europa.

Sense proves de Guantánamos europeus : el legislador socialista suís i membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa indica en el seu informe preliminar que "no hi ha elements decisius que permetin afirmar que a Europa hi hagi camps de detenció com el de la base de Guantánamo", a Cuba.

"Sí que està provat", afirma Marty, que hi ha hagut persones segrestades, privades de la seva llibertat i els seus drets que han estat transportades a diferents localitats d'Europa.

El fet que hagin estat sotmeses a "tractes degradants i a tortura" és "prou greu" per justificar les investigacions que ha portat a terme i que han de continuar, ja que les respostes del Centre de Satèl·lits de la Unió Europea i d'Eurocontrol --l'organisme que supervisa el trànsit aeri-- arribaran a les seves mans de manera imminent.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home