Thursday, February 08, 2007

El primer oficial que es nega a anar a l'Iraq

1. • El tinent primer Ehren Watada, de 28 anys, considera que es tracta d'un conflicte il·legal

AGÈNCIES
SEATTLE

Un tinent primer de l'Exèrcit dels EUA s'ha convertit en el primer oficial que és jutjat davant un consell de guerra per negar-se a participar en el conflicte de l'Iraq, segons han informat mitjans nord-americans. Ehren Watada, de 28 anys, que ha declarat que considera que es tracta d'una guerra il·legal, pot ser condemnat a un màxim de quatre anys i rebre un acomiadament deshonrós, segons informa avui el diari The Seattle Post-Intelligencer.
El tribunal militar --instal·lat a la base militar de Fort Lewis, a l'estat de Washington (nord-oest dels EUA) i amb un jurat de set membres-- ja va decidir ahir, en la seva primera sessió, que l'advocat de Watada, Eric Seitz, no pot al·legar la il·legalitat de la presència militar dels EUA a l'Iraq com a defensa, segons ha informat la televisió KGMB de Honolulu, ciutat hawaiana de la qual Watada, d'ascendència japonesa, és originari.
Manifestació amb Sean Penn
Al davant de la base, un grup de manifestants, entre ells l'actor Sean Penn, va expressar el seu suport al tinent Watada, mentre que altres persones el van qualificar de "traïdor". Watada ha afirmat que considera que la guerra a l'Iraq és il·legal i immoral, i que per tant les ordres perquè participi en el desplegament de la Brigada Stryker també són il·legals.
"Com que l'ordre de participar en un acte il·legal és, al cap i a la fi, també il·legal en si mateixa, jo, com a oficial amb honor i integritat he de rebutjar aquesta ordre", diu el jove oficial en un vídeo difós el juny passat. No obstant, el tinent no es considera objector de consciència en tots els conflictes armats, i ha precisat que estaria disposat a participar en el desplegament a l'Afganistan, on els EUA mantenen uns 24.000 militars.
Còmplice de crims de guerra
Watada està acusat a més de "conducta indigna d'un oficial" arran de les declaracions públiques que ha fet sobre la "il·legalitat" de les operacions militars a l'Iraq. En una manifestació contra la guerra a l'Iraq celebrada l'agost passat a Seattle (també a l'estat de Washington), Watada va dir en un discurs: "Encara que el soldat nord-americà vol fer el que és correcte, la il·legitimitat de la mateixa ocupació, les polítiques d'aquesta administració i les normes de combat dels comandants de camp desesperats acaben obligant-lo a ser còmplice de crims de guerra".
Així mateix, el tinent va escriure una carta al president dels EUA, George Bush, en què el va acusar de violar la Constitució del país i la Declaració dels Drets Humans de l'ONU. Watada va entrar a l'Exèrcit fa tres anys i va estar destacat a Corea del Sud durant un any.
Suport de Tutu i Sarandon
Watada ha rebut el suport de nombroses personalitats, segons la pàgina web del seu comitè de suport. "Admiro el seu gest valent i moral. En la tradició cristiana, l'ètica reitera la primacia absoluta que cada un ha de concedir a la seva consciència", ha escrit el bisbe anglicà sud-africà i premi Nobel de la pau Desmond Tutu.
"Si un patriota és el que estima i defensa el seu país, llavors Ehren Watada és verdaderament un patriota, perquè es nega a participar en una guerra que fa patir el poble iraquià i que augmenta l'amenaça de sofriment per als nord-americans", ha dit l'actriu militant Susan Sarandon.
Segons Amnistia Internacional, tres soldats nord-americans sense graduació ja han estat condemnats a penes de 12 a 15 mesos de presó per haver-se negat a participar en la guerra de l'Iraq.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home