Tuesday, November 01, 2005

EUA va ocultar un informe sobre la veritat de la guerra del Vietnam

• La NSA va certificar el 2001 que l'atac de Tonquín va ser inventat

EL PERIÓDICO
WASHINGTON

L'Agència Nacional de Seguretat (NSA) va ocultar des del 2001 les troballes d'un dels seus historiadors, que va arribar a la conclusió que durant la crisi del golf de Tonquín, alts comandaments de l'espionatge van manipular i van falsificar dades perquè semblés que el Vietnam del Nord havia atacat dos destructors dels EUA sense provocació prèvia, segons va assegurar ahir el rotatiu The New York Times.
El suposat atac contra els vaixells Maddox i C.Turner Jpy, el 4 d'agost del 1964 --als dos dies d'un incident armat previ--, va servir al president, Lyndon B. Johnson, d'excusa per persuadir el Congrés que donés llum verda a una escalada militar contra el Vietnam del Nord, que va degenerar en una guerra oberta en què van morir més de 58.000 nord-americans i 3.000.000 de vietnamites.

MISSATGES CODIFICATS
Les conclusions de l'historiador Robert Hanyok estableixen que les comunicacions interceptades per la NSA, encarregada de desxifrar missatges radiats de l'enemic, van ser falsificades per fer creure que el Vietnam del Nord havia llançat un segon atac contra els dos vaixells.
Les troballes de Hanyok van ser recollides fa cinc anys en una publicació interna, i el 2002, Hanyok, amb altres historiadors, va demanar que fossin donades a conèixer. La seva demanda va ser rebutjada per alts càrrecs polítics, que temien que es poguessin establir comparacions amb l'inici de la guerra de l'Iraq, justificat també amb informes de l'espionatge nord-americà.
Encara que Hanyok limita la responsabilitat de la manipulació a oficials de segon rang i exculpa el president Johnson, les seves troballes demostren, com a l'Iraq, segons John Prados, de l'Arxiu de Seguretat Nacional, que l'espionatge "no és en absolut irreprotxable".


Noticia publicada a la pàgina 24 de l'edició de 11/1/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home