Wednesday, November 16, 2005

La vacuna de la malària manté l'eficàcia al cap d'un any i mig

• Un estudi confirma que el compost no només funciona, sinó que a més és durador
• Els investigadors del Clínic inicien una vacunació de nens de menys d'un any


ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

La prometedora vacuna contra la malària desenvolupada per investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, amb el doctor Pedro Alonso al davant, manté el poder immunitzador en els nens moçambiquesos als quals es va aplicar per primer cop fa un any i mig, segons detalla un article publicat ahir en l'edició electrò- nica de la revista The Lancet. "Els efectes no només duren sis mesos, com vam anunciar el 2004, sinó com a mínim un any i mig --explica la investigadora Clara Menéndez, segona firmant del treball i dona de Pedro Alonso--. És extraordinari, ja que aplicar-li una dosi a un nen molt petit li permetria superar els primers anys de vida, els més perillosos".
La vacuna desenvolupada per l'equip d'Alonso, que es diu RST,S/ AS02A, redueix al cap de 18 mesos de ser aplicada el 35% dels casos de malària clínica i el 49% dels casos de malària greu, percentatges similars o fins i tot millors que al cap de sis mesos d'haver-se injectat. "Per descomptat no els salva a tots, però mai s'havia aconseguit res igual", insisteix Menéndez. "Això dóna garanties de la viabilitat futura de la vacuna", resumeix l'article a The Lancet.
La campanya de vacunació es va iniciar el 2003 al Centre d'Investigació de Salut de Manhiça (Moçambic) amb 2.022 nens d'entre un i quatre anys als quals se'ls va aplicar tres dosis del compost. No hi va haver noves vacunacions, però sí un seguiment de la seva salut (capacitat immunològica) al cap de mig any i, ara, al cap de 18 mesos. "Seguirem analitzant-los cada sis mesos fins a veure quant dura", insisteix Menéndez, encara que assumeix que el més esperable, tractant-se d'una vacuna contra un paràsit, és que no duri tota la vida.

UN DE CADA TRES NENS
La investigadora sosté que almenys un de cada tres nens als quals s'apliqués la vacuna estaria protegit contra la malà- ria. "El que també esperem és poder repetir-ho en altres zones", declara.
A Manhiça, prossegueix Menéndez, va començar fa quatre mesos una altra vacunació en nens menors d'un any, una edat essencial per a l'estudi ja que els bebès solen tenir fins als sis mesos els anticossos que els transmet la mare i no se sap com respondran. Menéndez confia que "la vacuna es pugui començar a aplicar a gran escala a finals d'aquesta dècada".
La RTS,S/AS02A fa servir una proteïna recombinant que està formada per la fusió d'una part de la proteïna del circumsporozoit (una fase del
desenvolupament) del Plasmodi falciparum (el paràsit de la malària), amb l'antigen de superfície de l'hepatitis B. L'estudi ha estat patrocinat per l'empresa farmacèutica GSK Biologicals i la Fundació Bill and Belinda Gates (PATH's Malaria Vaccine Initiative).


Noticia publicada a la pàgina 36 de l'edició de 11/16/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home