Friday, November 02, 2007

La justícia salda la mort de Menezes amb una multa

BEGOÑA ARCE
LONDRES

Ni dimissions dels responsables, ni processament dels agents que van participar en el mortal error. La mort del brasiler Jean-Charles de Menezes, que va tenir lloc el 22 de juliol del 2005, s'ha saldat amb una multa de 252.000 euros a la Policia Metropolitana de Londres. Després de dos anys d'investigacions, que han costat un total de cinc milions d'euros, l'única condemna contra Scotland Yard va ser la pronunciada ahir per un jurat del tribunal d'Old Bailey, per violació de les normes de seguretat i higiene laboral. A més de la multa, la policia haurà de pagar els costos del procés, que s'eleven a més de mig milió d'euros. Tots els diners sortiran, naturalment, de l'erari públic.
L'electricista de 27 anys, que va ser confós amb un terrorista suïcida, va rebre set trets al cap mentre es trobava a dins el metro londinenc. Durant el procés, els fiscals van parlar d'"un alarmant i catastròfic error" durant la planificació de l'operació, que, segons ratifica la sentència, va posar en perill diversos ciutadans i va costar la vida a un jove innocent.

El jurat, no obstant, no va considerar culpable dels fets, a títol personal, a qui dirigia l'operació, Cressida Dick, que a més, des que es van produir els fets, ha estat ascendida dins del cos policial.El màxim responsable de Scotland Yard, Ian Blair, tampoc haurà de pagar pel que va passar. Els dos partits de l'oposició, conservadors i liberals, van demanar ahir la seva immediata renúncia perquè consideren "insostenible" la posició de Blair després que la força que dirigia fos declarada culpable en un cas tan polèmic. "Hi va haver errors en sèrie, d'organització, entrenament, tàctiques i recursos", va assenyalar el tory David Davies.

Des del Govern, la ministra de l'Interior, Jacqui Smith, va subratllar que el comandament policial compta amb la seva "total confiança". Blair va justificar la seva permanència al lloc de treball al.legant que el fet va ser un incident aïllat. "Si el tribunal hagués demostrat que hi va haver errors sistemàtics en el servei de la policia metropolitana hauria pensat a dimitir, però no ho vaig fer per uns fets que el jutge ha descrit com un dia únic sota circumstàncies extraordinàries", va assenyalar Blair.

La mort de Menezes es va produir l'endemà que un grup de terroristes suïcides intentessin realitzar sense èxit una onada d'atemptats a la xarxa de transports de Londres. La policia anava darrere els autors dels fallits atacs, una còpia dels que s'havien produït dues setmanes abans a la capital britànica, que van provocar la mort de 52 persones innocents. Menezes vivia en un bloc de vivendes vigilat pels agents, un bloc vinculat amb Hussain Osman, un dels presumptes membres del comando terrorista.
Després d'investigar les circumstàncies de la tragèdia, l'any passat, la fiscalia de l'Estat va exonerar els policies implicats en l'operació antiterrorista i cap d'ells ha estat processat. No obstant, la fiscalia va responsabilitzar la institució policial d'haver violat les lleis de seguretat i higiene. La decisió va indignar els familiars de la víctima, que ahir van tornar a exigir "una completa i detallada" investigació sobre la seva mort. Durant el procés, la policia va ser acusada d'haver retocat les fotos de Menezes i de l'home buscat, Osman, per justificar l'error.

Declaracions d’una persona, testimoni directe dels fets :

La mort de Jean-Charles de Menezes va ser un moment "horrorós", segons Anna Dunwoodie, una passatgera que anava al vagó del metro. "No vaig tenir la sensació que fos cap operació policial. Els homes van arribar corrent d'una forma bastant caòtica. Jo diria que estaven una mica histèrics", va declarar la testimoni a la BBC. "Jean-Charles no va fer res fora del comú ... Vaig tenir la impressió que era elegit a l'atzar perquè era al costat de la porta. Tots vam sortir corrent quan vam sentir els trets", va afegir.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home