Saturday, January 12, 2008

Guantánamo compleix sis anys

JORDI CORACHÁN
BARCELONA

"És un zoo", va dir a Madrid Ruhal Ahmed, un britànic que va estar pres a la base nord- americana de Guantánamo i que als dos anys va quedar en llibertat sense cap mena de càrrec ni explicació.
Ahir va ser a Madrid per encapçalar la manifestació d'Amnistia Internacional i dimarts serà a Barcelona per explicar les atrocitats sofertes (Centre Cívic de Sant Agustí) com a combatent enemic. A la capital d'Espanya, l'antic pres va entregar a l'Ambaixada dels Estats Units un escrit, firmat per 170 diputats espanyols, per reclamar el tancament immediat de la presó de la badia cubana, quan es compleixen sis anys de la seva posada en marxa. Concentracions similars es van registrar en nombrosos països: el Regne Unit, Itàlia, Grècia, el Japó, Israel, Austràlia, Bahrain, el Paraguai, les Filipines i també els EUA.

MALTRACTAMENTS
Ruhal Ahmed va explicar la seva odissea al centre de tortura, després de ser detingut als 19 anys a l'Afganistan, on va viatjar amb tres amics per preparar el casament d'un d'ells, segons va dir. "Ens tenien tancats en gàbies, com animals", va manifestar ahir, i va explicar que va patir un tracte "cruel, inhumà i degradant" durant tota l'estada, sense descans. La situació va canviar durant cinc mesos, però va ser per empitjorar: "Em van ficar en una cel.la d'aïllament, sense llum i sense veure ni parlar amb ningú".
La situació descrita l'han patit 800 persones durant els últims sis anys en aquest penal, que avui encara alberga 300 sospitosos de 30 nacionalitats diferents, engabiats i sense garanties jurídiques. Pep Parés, president d'Amnistia Internacional a Catalunya, va subratllar: "Als presos de Guantánamo els van detenir sense garanties; mai els han acusat de cap delicte i no han tingut un judici just".
Només una de les 800 persones que han passat per la presó va tenir un judici, però va ser militar, recorda Parés. El president d'Amnistia denuncia que als interns els tenen en caixes d'acer les 24 hores, sense cap acusació. I el pitjor de tot, al seu parer, és que "dels interrogatoris sense garanties no se n'ha obtingut cap informació rellevant per combatre el terrorisme ni capturar Bin Laden". Segons ell, Guantánamo i la guerra contra el terror només han servit per augmentar el "desprestigi ètic" dels EUA. "Abans un president Richard Nixon dimitia per una escolta il.legal, i avui n'hi ha milions i no passa res. Ni tan sols es parla d'això en la campanya", va dir Parés.
A tot el món, Amnistia va comptar amb el suport de 1.200 parlamentaris, que s'oposen a les detencions secretes i exigeixen el tancament de Guantánamo. De manera immediata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home