Wednesday, March 09, 2005

Soldats d' EEUU disparen a una periodista italiana

Tot Itàlia exigeix explicacions als EUA pel tiroteig contra l'ostatge

• La reportera alliberada afirma que el seu vehicle anava lent i que ja havia superat tots els controls
• Un blindat nord-americà va disparar entre 300 i 400 trets contra el cotxe a prop de l'aeroport

ROSSEND DOMÈNECH
ROMA

Tot el poble italià sencer, des del president de la República fins als partits de l'oposició progressista, passant pel Govern conservador, va manifestar ahir de diverses maneres la seva indignació i va exigir explicacions a Washington pel tiroteig de divendres a Bagdad, que va matar un agent del contraespionatge italià i va deixar ferida la periodista Giuliana Sgrena, que acabava de ser alliberada, i dos agents més, un dels quals està en gravíssim estat.
"Com tots els italians, esperem ara que aquest assumpte, dolorós i tràgic, sigui aclarit pels EUA", va dir amb to sever el cap de l'Estat, Carlo Azeglio Ciampi, fent-se ressò del sentiment de la població. Pier Scolari, company de la informadora, que havia viatjat a Bagdad per acompanyar Sgrena en el retorn, va dir que "es va tractar d'una emboscada, perquè Giuliana tenia informació" que els EUA no volien que es difongués.
Scolari es referia a la reconstrucció del sagnant assalt nord-americà a la ciutat Fal.luja, que l'enviada del diari comunista Il Manifesto estava investigant quan va ser segrestada fa un mes. El ministre de Justícia, Roberto Castelli, va enviar ahir una rogatòria a les autoritats dels EUA per conèixer la identitat dels militars que van disparar.

INTERROGATORI
El fiscal de Roma, Franco Ionta, va interrogar ahir mateix la periodista, que havia estat ingressada en un hospital militar després d'arribar a la base de Ciampino. Sgrena, que apareixia bastant serena, va ser baixada de l'avió per uns infermers. Tenia la cara tumefacta i una mà embenada. A Bagdad va ser operada, immediatament després del tiroteig, per extreure-li metralla d'un dels pulmons, i a Roma serà sotmesa a una altra operació de la clavícula, que està fracturada.
En la seva declaració, la reportera va assegurar que els trets d'un blindat nord-americà van ser totalment injustificats, perquè el vehicle anava lentament --a uns 40 quilòmetres per hora-- i ja havia superat tots els controls de seguretat nord-americans. La versió inicial dels EUA és que el cotxe es va aproximar a tota velocitat a un control.
El tiroteig es va produir a només 700 metres de l'aeroport de Bagdad i "els nord-americans havien estat avisats del pas de l'automòbil", segons va relatar Scolari sobre les declaracions de Sgrena. En aquells minuts, el director d'Il Manifesto i el mateix Scolari eren al palau de Presidència, on el subsecretari del Govern parlava per telèfon amb Nicola Calipari, cap de la missió, que viatjava amb Sgrena, dos agents i el xòfer.
Al sortir de l'últim revolt, uns llums van enfocar el vehicle i tot seguit nombrosos trets van impactar al cotxe. "Mentre jo estava parlant amb Nicola, va arribar una pluja de foc, ell es va plegar damunt meu per defensar-me i va caure", va dir.

TIROTEIG EN DIRECTE
Els telèfons seguien comunicats amb Roma. Per això, el mateix primer ministre, Silvio Berlusconi, va tenir l'oportunitat de seguir el tiroteig en directe. "Va ser terrible, perquè estava convençuda que el perill s'havia acabat --va dir Sgrena--. Els trets van continuar, sense que el xòfer pogués explicar que érem italians".
Gabriele Polo, director d'Il Manifesto, després de parlar amb la seva redactora a l'hospital, va declarar: "No crec que fos un error de comunicació, sinó un verdader assassinat. ¿Com es pot entendre, si no, que aquests bojos seguissin disparant contra persones indefenses?". Els soldats dels Estats Units van disparar uns 300 o 400 trets. Nicola Calipari, que va salvar la periodista amb la seva vida, ha rebut la medalla al valor a títol pòstum. El seu cadàver va arribar a la mitjanit a Roma i va ser rebut a l'aeroport per Ciampi i Berlusconi
Enzo Bianco, president del comitè parlamentari sobre serveis secrets, va advertir ahir que "el que ha passat ha de ser absolutament aclarit, perquè les explicacions dels EUA semblen poc creïbles".
Berlusconi explicarà els fets dimecres al Senat, igual que ho farà dimarts al Congrés el ministre d'Exteriors, Gianfranco Fini.


Noticia publicada a la pàgina 16 de l'edició de 3/6/2005 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home