Wednesday, January 25, 2006

'The New York Times' acusa el PP d'excusar militars "troglodites"

• El diari aprecia en els populars poc interès en la defensa de la democràcia
• Assegura que als conservadors els costa superar la derrota després de l'11-M

EL PERIÓDICO
NOVA YORK

El rotatiu The New York Times va publicar ahir un duríssim editorial amb el títol Troglodites a l'Exèrcit d'Espanya contra la recent proclama colpista del tinent general José Mena Aguado, però sobretot contra la condescendència mostrada pel Partit Popular en relació amb les inquietuds expressades en públic per alguns militars a propòsit de la reforma de l'Estatut.
L'article se suma als que la premsa europea va publicar a principis de mes condemnant l'actitud del general i la falta de conviccions democràtiques del PP, al qual de forma unànime s'acusava de no haver sabut encaixar la derrota electoral del 14-M del 2004.
A continuació es reprodueix íntegrament l'editorial del rotatiu de Nova York, un dels més influents dels Estats Units:
"Un dels principis bàsics de la democràcia és que els militars no desafien la legitimitat dels governs sortits de les urnes i no amenacen amb una possible mobilització contra la capital per canviar decisions del Parlament. Justament això és el que ha passat, dues vegades, a Espanya des de començaments d'any, un país en què la seva història del segle XX obliga a prendre's seriosament aquestes amenaces, fins i tot quan resulta improbable que les paraules d'insubordinació derivin en accions de rebel.lia.
La resposta del Govern de centreesquerra del primer ministre José Luis Rodríguez Zapatero ha estat ferma, incloent-hi el cessament i arrest d'un dels protagonistes, un general de l'Exèrcit. Lamentablement, el Partit Popular, de centredreta, el principal grup de l'oposició, sembla més interessat a excusar els oficials que a defensar l'ordre democràtic, en el manteniment del qual juga un paper clau.
La ràpida i tranquil.la transició d'Espanya cap a una democràcia moderna després de la mort de Francisco Franco el 1975 va facilitar l'oblit dels horrors de la guerra civil i la brutal dictadura que la va succeir. Aquell malson va començar quan militars ultradretans es van rebel.lar el 1936 contra un Govern d'esquerres democràticament elegit al qual consideraven il.legítim i tolerant respecte dels separatismes regionals.
La societat espanyola, els polítics i, la majoria de l'estament militar, han recorregut un llarg camí des d'aleshores, moderant els seus punts de vista i aprofundint en el seu compromís amb l'estira i arronsa de tota democràcia. Però el Partit Popular ha tingut dificultats per superar la seva derrota electoral de fa gairebé dos anys, dies després dels atacs terroristes amb bombes als trens de rodalies de Madrid. No ha acceptat mai la legitimitat democràtica d'aquelles eleccions. Ja começa a ser hora que el PP miri cap endavant. La democràcia espanyola necessita i mereix recolzar-se en un vigorós bipartidisme".


Noticia publicada a la pàgina 26 de l'edició de 25/1/2006 de El Periódico

0 Comments:

Post a Comment

<< Home