Friday, June 02, 2006

Un vídeo mostra una altra matança de civils a l'Iraq

• La cinta de la BBC mostra les imatges posteriors a l'atac de les tropes dels EUA a Ixaqi el 15 de març d'aquest any
• La nova informació arriba enmig d'una forta polèmica per l'actuació dels militars nord-americans a la zona

Londres. -- La cadena britànica BBC publica avui un nou vídeo que suposadament implica un grup de soldats nord-americans en la mort d'11 civils iraquians a la ciutat d'Ixaqi el mes de març d'aquest any.

El document, disponible a la pàgina web de la cadena, mostra les imatges posteriors a l'atac de les tropes americanes a la ciutat, a 100 quilòmetres al nord de Bagdad, dut a terme el dia 15 de març.

El vídeo contradiu la versió de l'Exèrcit nord-americà, que afirma que els seus soldats es van veure implicats en un tiroteig a l'intentar capturar un suposat partidari de l'organització terrorista Al-Qaida. Durant el combat, una de les vivendes va resultar destruïda pel foc. En aquesta vivenda hi havia quatre persones --el sospitós, dues dones i un nen--, que van resultar mortes.

Acusació de la policia iraquiana

No obstant, un informe posterior elaborat per la policia iraquiana acusava directament l'Exèrcit nord-americà de rodejar el domicili on hi havia el sospitós i disparar intencionadament contra l'interior, on van morir 11 persones, entre elles quatre dones i cinc nens, abans de fer explotar l'edifici.

Les imatges del vídeo, que mostren diversos adults morts amb nombroses ferides de bala, van ser gravades per membres d'un grup radical sunnita i els experts de la cadena n'han confirmat l'autenticitat. Un portaveu de l'Exèrcit nord-americà ha afirmat que s'estava preparant una investigació per aclarir els fets.

Precedent a Haditha

Aquesta nova informació arriba enmig d'una forta polèmica per l'actuació dels soldats nord-americans a la zona. El dia 19 de novembre, a la ciutat de Haditha, una bomba va tocar un comboi militar i va matar un marine. Després, els soldats van disparar i van matar civils indefensos que es desplaçaven en un taxi per la zona, i van entrar a dues cases i van disparar contra altres persones.

El diari The New York Times va informar que alguns iraquians que es van identificar com a supervivents de la matança havien explicat que els soldats havien assassinat 24 persones en tres cases diferents, entre elles un home gran, sis nens i quatre adults que eren germans.

Les esgarrifoses imatges del vídeo es poden veure a la següent adreça :
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/5039714.stm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home