Sunday, July 23, 2006

Human Rights Watch denuncia abusos de l'exèrcit USA a l'Irak

Nova York. -- Les forces armades dels EUA a l'Iraq van continuar autoritzant i utilitzant pràctiques abusives en l'interrogatori de presoners després de l'escàndol de la presó d'Abu Graib el 2004, segons ha informat l'organització Human Rights Watch.

En un informe de 53 pàgines, titulat ‘Si no hi ha sang no hi ha falta: testimonis de soldats sobre el maltractament a detinguts a l'Iraq’, i publicat a la seva web, el grup defensor dels drets humans afirma que els maltractaments van ser sistemàtics i expressament autoritzats per oficials.

L'autor del text, John Sifton, assegura que "els soldats dels EUA van ser informats que la Convenció de Ginebra no s'aplicava" als presoners iraquians, ja que eren simplement "combatents enemics". "Aquests testimonis --afegeix Sifton-- refuten les afirmacions del Govern dels EUA que la tortura i els maltractaments a l'Iraq no estaven autoritzats i eren excepcionals".

L'informe se centra en els interrogatoris dels detinguts en una presó establerta a l'aeroport de Bagdad, anomenada Camp Nama, en una altra instal·lació a prop de l'aeroport de Mossul i en una base militar a prop d'Al-Qaim, a la frontera amb Síria.

Pallisses i tractes degradants. Els presoners van ser despullats, obligats a fer exercicis físics i privats de dormir, van rebre pallisses i van haver d'aguantar tractes humiliants i degradants, asseguren els testimonis citats a l'informe.

Un soldat encarregat de l'interrogatori de presoners al centre a Mossul afirma que un oficial de la intel·ligència militar li va indicar exactament quines tècniques havia d'usar.

Aquest testimoni explica que es van fer servir gossos per acovardir els presoners i que aquests també havien de "caminar de genolls sobre grava o estirar els braços aguantant ampolles plenes d'aigua".

Un altre testimoni, que treballava al Camp Nama, explica que feia falta l'autorització d'un oficial per abusar dels presoners i que era un formulari en què s'indicaven les tècniques que es pretenia utilitzar. "Mai vaig veure que rebutgessin un formulari", comenta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home