Wednesday, April 18, 2007

Virgínia paga la seva permissivitat amb les armes

A partir dels 12 anys qualsevol pot comprar fins i tot fusells d'assalt

JOAN CAÑETE BAYLE / ENVIAT ESPECIAL
BLACKSBURG

La massacre de la Universitat Politècnica de Virgínia (UPV) torna a obrir el debat sobre el control de les armes als EUA. A la magnitud de la tragèdia, s'hi uneix el fet que Virgínia, en paraules del professor de la UPV Gerard Toal, és un estat amb "una gran cultura d'armes".
Molt més que això, Virgínia és un dels estats més permissius dels EUA amb les armes de foc i, per això, és lloc de pelegrinatge de compradors d'altres llocs del país ja que, entre altres coses, no és necessari tenir una llicència per adquirir una arma ni són obligatoris els registres de propietat. És a dir, oficialment no se sap quantes armes hi ha a Virgínia ni on són.
Segons un estudi del Centre Brady per a la Prevenció de la Violència amb Armes de Foc, a Virgínia una mateixa persona pot comprar una arma cada mes i no hi ha restriccions per a la venda o possessió de fusells d'assalt semiautomàtics com el kalaixnikov i l'uzi, tan fàcils de comprar com els rifles de caça.
Tampoc hi ha prohibicions per a la venda o possessió d'armes que poden disparar fins a 100 bales sense recarregar. La policia investiga els antecedents dels que volen comprar armes als establiments autoritzats, però a les fires d'armes no es practiquen controls als compradors ni tampoc en els intercanvis privats.

MENORS DE 18
En aquest estat, es pot portar l'arma carregada en públic, no és obligatori incloure-hi un fiador que impedeixi que els nens les usin i no s'exigeix als proveïdors que entreguin informació sobre les bales a la policia, cosa que dificulta la investigació de crims.
Els menors de 18 anys no poden posseir pistoles i fusells d'assalt sense permís dels pares, però no hi ha restriccions perquè els menors tinguin rifles. A partir dels 12 anys, encara que no en puguin posseir, poden comprar armes que no siguin pistoles, de manera que aquests nens poden aconseguir fins i tot fusells d'assalt. Segons un rànquing de l'Institut Societat Oberta, sobre una escala de 100 de rigorositat amb les armes, l'estat de Virgínia marca un exigu 6.
Un exemple que els EUA, malgrat les tragèdies que les armes solen originar al país, té un greu problema amb aquesta qüestió. Des de 1996 no s'ha aprovat cap llei federal sobre control d'armes, i l'Associació Nacional del Rifle (ANR) és un dels lobbies conservadors més influents del país. Amb motiu de la tragèdia de Virgínia, l'ANR es va limitar a expressar el seu "condol" a les famílies de les víctimes.

ACROBÀCIA DIALÈCTICA
L'organització Propietaris d'Armes d'Amèrica va anar molt més lluny, i en un acrobàtic exercici va culpar de la massacre les prohibicions de portar armes. "És d'una irresponsabilitat perillosa dir-los als ciutadans que no poden portar armes a les escoles", va dir Larry Pratt, el director d'aquesta entitat, que va argumentar que si algú hagués tingut una arma al campus s'hauria pogut defensar de l'assassí.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home